Onze Mobile Lead Developer Tom Adriaenssen verlaat icapps. Hoezeer we dat ook betreuren, toch zijn we blij. Tom maakt de overstap naar Apple om het UIKit team te vervoegen. Binnen een paar dagen vertrekt hij naar San Francisco. In dit interview vertelt Tom over zijn achtergrond, wat er allemaal bij zo'n job komt kijken en geeft hij enkele tips voor jonge developers.

"Ik heb altijd al gedroomd van een job bij een groot software bedrijf."

Vertel even kort jouw geschiedenis als developer

Begonnen in 1997 als web developer bij iM@Gic. Tijdens mijn 4 jaar aan de Antwerpse Universiteit heb ik het internet leren kennen, en het was duidelijk dat ik daar mee verder wou. In 1999 ben ik verhuisd naar Evisor, waar ik uiteindelijk terechtkwam in het Microsoft Competence Center en later in het Mobile Competence Center (jaja, ik deed al mobile anno 2001). Toen Evisor meer in de klauwen van PwC Consulting (en later IBM) kwam, besloot ik - met pijn in het hart, Evisor blijft 1 van de tofste bedrijven waarvoor ik gewerkt heb - wat dichter bij huis een job te zoeken. Zo kwam ik terecht bij Frontline in Antwerpen. Daar deed ik een mix van web development en application development (onder Windows). Spijtig genoeg ging Frontline eind 2002 failliet, en zat ik van dag op dag zonder werk. Dat was een behoorlijk ontnuchterende ervaring. Nadien besloot ik zelfstandige te worden: ik had liever mijn eigen lot in handen. Die kleine 13 jaar als zelfstandige zijn zeer interessant geweest: ik heb een aantal toffe projecten kunnen doen, bij toffe bedrijven gewerkt (en dan denk ik aan bvb aan iPASoftware, 10to1 en niet in het minst icapps) maar ook enkele keren zwarte sneeuw gezien. Aan die tijd als zelfstandige komt nu een einde, ik ga nu terug in loondienst om bij Apple aan de slag te kunnen.

Hoe is de sollicitatie verlopen?

Het proces is niet zoveel anders dan bij een ander bedrijf. De initiele gesprekken waren via FaceTime, en uiteindelijk ben ik uitgenodigd naar het hoofdkwartier van Apple in Cupertino, voor een hele dag sollicitatiegesprekken. Het heeft wel even geduurd: ik heb begin juli 2014 gesolliciteerd, en pas in maart 2015 was alles rond. Er was dan ook geen haast bij: ik kon zowieso toch niet beginnen voor oktober 2015 omwille van de visum-regelgeving.

"Het heeft wel even geduurd: begin juli 2014 gesolliciteerd en pas in maart 2015 was alles rond."

Wat brengt zo’n verhuis naar San Francisco met zich mee?

Goede vraag, die verhuis moet nog gebeuren. Komt erop neer dat je daar een huis moet zoeken, een school voor je kinderen, liefst in een fijne buurt. De prijzen in Silicon Valley swingen de pan uit; ze zijn er niet zo hoog als in San Francisco zelf, maar het blijft een zeer dure plek om te wonen. De verloning is deels navenant, maar het blijft veel geld dat je moet uitgeven aan huisvesting (en heb ik het enkel over huurprijzen - om te kopen moet je letterlijk miljonair zijn). Het toffe is wel dat je bij dat zoeken begeleid wordt zodat je niet alles zelf moet regelen. Veel meer kan ik er nu niet over zeggen, misschien later als ik er effectief woon. 😉

"Deze nieuwe job is echt een sprong in het diepe"

Wat gaat er veranderen qua job inhoud tegenover mobile lead bij iCapps?

Het is een ander soort van software ontwikkeling. Je ontwikkelt software voor andere developers, maar ook voor gebruikers. Je bedenkt APIs, nieuwe features, verbeteringen aan huidige software. Het is niet meer werken binnen de context van "klanten die een app willen die X doet", het gaat nu over een veel ruimere context. Het bereik is zoveel groter, de software die je schrijft komt terecht op miljoenen devices.
Ik ga werken aan UIKit, wat maar een klein deeltje van iOS is, maar wel een zeer zichtbaar deel (het is iets waar elke app mee te maken krijgt). Ik vind dat wel spannend, eigenlijk.
Dat gezegd zijnde: ik heb niet zo'n idee van hoe dat allemaal in het werk gaat gaan; deze nieuwe job is echt een sprong in het diepe.

Ga je op de nieuwe Campus werken?

Eens die klaar is (er wordt gesproken van begin 2017), normaal gezien wel. Het team waarvoor ik ga werken zit nu ook in het huidige hoofdgebouw, dus ik veronderstel dat we mee verhuizen naar het nieuwe gebouw eens het klaar is.

Wat mag je niet meer doen wanneer je bij Apple start?

Klagen over Xcode op Twitter. 😏
Het zal sowieso wat moeilijker en lastiger zijn om "openlijk" te communiceren: de dingen waar ik ga aan werken moeten binnenskamers blijven tot de volgende WWDC (of zelfs later). Los daarvan moet je oppassen met wat je zegt, zelfs over dingen die al bekend zijn: een reactie op een blogpost of een tweet van een "Apple Engineer" wordt al snel geïnterpreteerd als "Die mens Van Apple Zegt Dat...", ook al was wat je zei in eigen naam en niet in naam van je werkgever. Dat is het nadeel van werken bij een bedrijf met zo'n high profile, zeker?

"Openlijk communiceren als Apple Engineer zal wat moeilijker worden. Zelfs als ik in eigen naam spreek."

Heb je tips aan jonge developers?

"Durf zelf nadenken als je iets (technisch) moet aanpakken"

"Geduld is een schone deugd"

Ga gerust op zoek naar voorbeelden of hoe anderen mensen jouw probleem hebben opgelost, maar leer daaruit en neem niet zomaar alles klakkeloos over. Ik hoor vaak "ja maar dat zou ik niet kunnen bedenken hoor". Ik vind dat persoonlijk wat flauw: natuurlijk kan je dat bedenken! Je hebt een wereld van kennis tot je beschikking en een brein om aan het werk te zetten: doe dat dan ook en maak knappe/slimme dingen. Niet alles lukt van de eerste keer, dus durf fouten maken en jezelf en wat je maakt constant te verbeteren.

Ik heb "altijd" al gedroomd van een job bij een groot software bedrijf, om software te ontwikkelen voor software ontwikkelaars. Na 18 jaar aan de slag te zijn als developer, ga ik nu zo'n job doen. Ik zou er sneller voor kunnen gegaan zijn, maar 't is wachten op de goeie moment. Je hebt een hele carrière voor de boeg, dus 't is veel plezanter om die gestaag en gefundeerd op te bouwen, dan om ineens alles te willen en kunnen.

Wil je Tom zijn avontuur volgen?

Dat kan via Twitter

Bekijk onze openstaande vacatures